De directe voordelen van energie besparen in huis

Met de klimaatdoelstellingen van zowel de Nederlandse Overheid, de Europese Unie als de G20, is energie besparen permanent een hot item tegenwoordig. Met reden, want het valt niet te ontkennen dat klimaatveranderingen zichtbaar beginnen te worden en schade beginnen aan te richten. Wanneer iedereen energie bespaart in huis, kan collectief een goede stap gezet worden richting een duurzame wereld. Toch blijft het voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show, omdat het effect van één zuinig huishouden niet direct zichtbaar is. Er zijn echter ook verschillende voordelen die je persoonlijk hebt wanneer je zuinig leeft.

Geld besparen door je huis te isoleren

Een ongeïsoleerd huis verbruikt jaarlijks enkele tientallen tot honderden euro’s aan energie meer dan een goed geïsoleerd huis. Een ongelooflijk groot bedrag, zeker omdat in de meeste gevallen relatief eenvoudig isolatie geplaatst kan worden. In nieuwbouwwoningen is alles meestal goed geïsoleerd, maar hoe ouder de woning, hoe minder de aanwezigheid en/of staat van de isolatie.

Een zeer effectieve manier van isolatie is spouwmuurisolatie. Hierbij wordt isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur aangebracht. Dit houdt de warmte optimaal binnen, waardoor er, zeker in koude winters, veel minder gestookt hoeft te worden. De meeste woningen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie, maar soms kan gruis of verouderde isolatie het onmogelijk maken om spouwmuurisolatie aan te brengen. In dergelijke gevallen kan onder meer vloerisolatie, bodemisolatie en dakisolatie nog voldoende energie besparen.

Energielabel voor de woning: belangrijk!

Sinds 2016 mag een woning niet langer verkocht worden zonder overhandiging van het energielabel van de woning. Hoewel er nog gewend moet worden aan het energielabel voor de woning, staat buiten kijf dat een woning met energielabel E minder snel wordt verkocht dan een woning met energielabel A. Door verschillende energiebesparende maatregelen toe te passen op de woning, stijgt ook het energielabel. Hierbij kan gedacht worden aan geschikte isolatie, maar ook de aanwezigheid van een HR-ketel en zonnepanelen.

Snel terugverdiend

Uiteraard kost het geld om de woning beter te isoleren of om een HR-ketel aan te schaffen. Toch zijn de kosten vaak sneller terugverdiend dan gedacht, zeker bij woningen die vooraf nog nauwelijks geïsoleerd waren. Met een verschil van tientallen tot honderden euro’s per jaar, is de investering vaak binnen enkele jaren al terugverdiend. Vanaf dat moment bespaar je dus daadwerkelijk geld en lever je ook een bijdrage aan het behouden van een gezond milieu en klimaat.

Comments are closed.

Post Navigation