Grootverbruikers betalen minder

Als de plannen van minister Henk Kamp (Economische Zaken) doorgaan, gaan grootverbruikers van energie fors minder betalen dan kleinverbruikers. De minister gaf in januari al aan de zwarte industrie in Nederland met 375 miljoen euro te willen steunen in de transportkosten. Volgens hem zou anders de concurrentiepositie van Nederland in vergelijking met andere Europese landen in het geding komen.

Klachten

Het plan van Kamp staat niet op zichzelf, maar komen voort uit klachten vanuit de zware industrie. Grootste klager is aluminiumproducent Aldel, dat zich in Delfzijl gevestigd heeft. Zij klagen over de veel goedkopere aluminiumprijzen in buurland Duitsland, waar de overheid de industrie steunt door kortingen tot wel 50 procent op de transportkortingen te geven.

Zolang de Europese Commissie de situatie niet verandert, kan de Duitse overheid kortingen geven tot wel 100 procent. Daarom vreest minister Kamp voor de concurrentiepositie van ons land. Door 375 miljoen euro te investeren, kunnen ook Nederlandse grootverbruikers profiteren van dergelijke kortingen en daarmee concurreren met Duitsland.

Prijzen kilowattuur

De prijs per kilowattuur ligt voor een Nederlandse consument op ongeveer 12 eurocent per kilowattuur. Maar grote bedrijven met meer dan 10 miljoen kilowattuur per jaar op de teller, betalen slechts 0,00005 euro (vijf procent van een eurocent).

Bovendien hoeven Nederlandse bedrijven minder bij te dragen aan de SDE+-regeling, de regeling om duurzame energie te stimuleren. Op de energierekening van Nederlandse bedrijven geldt een opslag voor duurzame energie. Die vervalt echter bij grootgebruikers.

Alternatieven

Critici vinden echter de Kamp ook voor andere oplossingen kan kiezen, zoals het aandringen op Europese regelgeving omtrent de tarieven van energietransport. Bovendien zou het budget volgens hen beter gebruikt kunnen worden om bedrijven minder energie te laten gebruiken, in plaats van de belastingen voor grootverbruikers te verlagen. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van energiebesparende stalverlichting.

Comments are closed.

Post Navigation