Waarom zou je energie vergelijken?

Energievergelijkingswebsites winnen aan populariteit, dus je komt ze vandaag de dag steeds vaker tegen. Besparen op energie en switchen van leverancier lijkt dan ook ‘in’ te zijn. Maar waarom zou je energie vergelijken en overstappen via een vergelijkingswebsite in plaats van je overstap rechtstreeks bij je nieuwe energieleverancier te regelen?

Actietarieven en welkomstpremies

De vergelijkingswebsites claimen betere actietarieven en hogere welkomstpremies te bieden dan de energieleveranciers zelf. Dat klinkt niet direct logisch met de tussenkomst van een extra partij, maar het is toch echt het geval. Terwijl de energieleveranciers op hun eigen website doorgaans gewoon hun standaardtarieven bieden, komen zij met actiekortingen op de platforms van energievergelijkingswebsites. Zij zien al geruime tijd ook het nut van de energievergelijkers in voor zichzelf, want deze partijen kunnen veel nieuwe klanten aanbrengen. Maar om door hen aanbevolen te worden, moeten de leveranciers wel echt goedkope tarieven en/of hoge welkomstpremies bieden! Hierdoor kun je gemiddeld zo’n 450 euro per jaar besparen als je switcht van energieleverancier via een website als Energievergelijker.nl of Verlaagjemaandlasten.nl.

Voorkeuren energiecontract

Mogelijkerwijs wil je niet alleen maar de goedkoopste energieleverancier, maar wil je ook dat deze duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en groene stroom levert. Of je wil er juist eentje die ook jaarcontracten biedt, zodat je het jaar erop alweer kunt overstappen naar een ander om snel weer te kunnen besparen. Deze eigenschappen kun je allemaal laten meewegen in de tool van de energievergelijkingswebsites, zodat de selectie wordt aangepast op jouw voorkeuren. Hoe groen een energieleverancier is, vind je ook terug in de stroometiketten op bijvoorbeeld Energievergelijker.nl.

Alternatieven van energievergelijkers

Natuurlijk zitten energieleveranciers als Essent niet stil en benaderen zij ook zelf actief (potentiële) klanten met aanbiedingen. Is dat dan geen goed moment om een nieuw energiecontract af te sluiten? Die verkoopmedewerker in het warenhuis, die vriendelijke jongedame die jou opbelt of die aardige meneer die voor de deur staat. Zij claimen namelijk allemaal een spetterende aanbieding te hebben. Vaak lijken deze aanbiedingen echter mooier dan ze daadwerkelijk zijn. Je laat je ompraten en later realiseer je je bijvoorbeeld dat je die IPad – als gratis welkomstcadeau – uiteindelijk dubbel en dwars zelf betaalt vanwege het hoge energietarief in je nieuwe energiecontract. Advies? Laat je niet overrompelen en gebruik eerst een energievergelijker om de gangbare tarieven in de energiemarkt te checken voordat je spontaan een nieuw contract afsluit.

Comments are closed.

Post Navigation