Milieuvriendelijke toevoegingen voor je huis

Er zijn tegenwoordig veel handige aanpassingen die goed zijn voor je huis en voor je portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, deze panelen plaats je op het dak. De zonnepanelen plaats je precies zo dat de panelen het meeste effect hebben. Er wordt dus gekeken waar de zon opkomt, ondergaat en waar de zon het sterkst is. Als dit bekeken is worden de zonnepanelen geplaatst in de richting waar hij het meest effect heeft en er wordt voor gezorgd dat de zon zo lang mogelijk op de panelen schijnt. Het mooie van een investering in zonnepanelen is dat je de investering in een bepaald aantal jaar kan terugverdienen, dit hangt er vanaf hoeveel je er laat plaatsen en waar je ze laat plaatsen. De energie die wordt opgewekt wordt gebruikt voor je eigenhuis, het is dus zo goed als een eenmalige investering.

Waar is isolatie goed voor?

Het laten isoleren van je huis is een top investering. Als je je hele huis laat isoleren gaat dit heel veel besparen in je portemonnee. De warmte die je stookt blijft in de woning en vliegt niet naar buiten. Dus als de woning warm is kan de verwarming een stuk lager, en dit bespaart geld. Het hele huis laten isoleren is geen goedkope klus, maar het gaat je op lange termijn te veel schelen om het niet te laten doen. Het gaat je te veel geld besparen om te zeggen we doen het niet, want het is te duur. Tegenwoordig worden alle huizen die gebouwd worden automatisch volledig geïsoleerd, maar bij de huizen die tientallen jaren geleden gebouwd zijn is dit niet het geval, deze huizen zijn dus niet geïsoleerd. Daarom zijn er dus bedrijven zoals energie-control.nl die dit voor je huis kan verzorgen.

Welke soorten isolatie zijn er?

Er zijn verschillende manieren van isoleren, hiervoor worden dan ook verschillende materialen gebruikt. Zó heb je Spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en kruipruimte isolatie. Aan een spouwmuurisolatie zit meer dan een voordeel. Naast dat de stookkosten aanzienlijk omlaag gaan is het materiaal ook geluiddempend en is het ook goed voor het milieu. Het mooie is dat je de investering van de spouwmuurisolatie binnen 2 tot 4 jaar hebt terugverdiend aan de stookkosten die omlaag zijn gegaan. Maar naast een spouwmuurisolatie zijn de andere 2 soorten van isolatie ook heel verstandig, zoals de vloerisolatie. De kou komt van onderen de grond, en als je dat isoleert heb je de grootste lastenpost van koude lucht aangepakt. Dus wacht niet langer met het isoleren van je huis en het plaatsen van zonnepanelen het is de investering waard. Bekijk de website en vraag een offerte aan.

Zelf klussen of een professional inschakelen?

Ik zie mezelf nog staan met in de ene hand de gebruiksaanwijzing en in de andere hand de telefoon. Is deze situatie ook zo herkenbaar voor jou? Ook dit klusavontuur liep weer af met een bezoekje van wat klusjesmannen uit de familie. Met twee linkerhanden zou ik het eigenlijk ook gewoon niet eens meer moeten proberen. De vraag blijft dan ook altijd: doen we het zelf of schakelen we voor deze klus toch een professional in? Ik heb de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen. Lees je mee?

 

Voordelen en nadelen van zelf klussen

 

Bij het klaren van een grote klus trots kunnen zeggen dat jij dat gedaan hebt? Dat levert mij al genoeg plezier op om het nog een keer te willen doen. Natuurlijk moet je hiervoor wel een stuk handiger zijn. Alhoewel, op bouwgemak las ik een paar uitstekende tips en tricks om zelf klussen uit te voeren. Die zijn zeker interessant om een keer te proberen! Het grootste voordeel van zelf klussen is natuurlijk dat het, als het goed gaat natuurlijk, veel geld scheelt. Je hoeft immers geen arbeidskosten te betalen.

 

Het grote nadeel van zelf klussen is uiteraard dat je nooit zeker weet of je het wel helemaal goed doet. Daarnaast zorgen de extra gereedschappen die je moet kopen toch nog voor wat extra kosten. En als je dan uiteindelijk toch nog een professional moet inschakelen, ben je misschien wel duurder uit.

 

Voordelen en nadelen van een professional inschakelen

Bij het inschakelen van een professional weet je altijd dat de klus uitstekend geklaard wordt.  Daarnaast kost het ook een stuk minder tijd en kan jij lekker wat anders terwijl de klusjesmannen bezig zijn. Geen stress of het allemaal wel goed gaat en wat extra tijd tot je beschikking. Ideaal voor de mensen die net als ik gezegend zijn met twee linkerhanden.

 

Het grootste nadeel van het inschakelen van een professional zijn misschien wel de extra kosten. Je moet hierbij denken aan een gedeelte arbeidskosten en de kosten voor materialen.

 

 

Zonnepanelen voor groen wonen

We letten bijna de gehele dag op hoe we het milieu kunnen verbeteren en hoe we duurzaam kunnen leven. Toch voeren we dit niet snel door in onze woning. Dit terwijl dit eigenlijk de beste plek is om te beginnen. Groen wonen hoeft, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal niet tijdrovend en duur te zijn. Juist niet! Met groen wonen draag je zorg aan het milieu en kan je veel energiekosten besparen, wat ook nog eens fijn voelt in je portemmonee. Het aanschaffen en vergelijken van zonnepanelen kan de eerste goede stap zijn naar groen en duurzaam wonen.

 

De werking van zonnepanelen

 

Zonnepanelen worden op het dak van een woning bevestigd en hebben als doel om elektriciteit te creëren. Door hun unieke samenstelling van zonnecellen kunnen ze zonlicht omzetten naar elektriciteit. Deze energie is puur en daardoor veel schoner dan de energie die je van een energieleverancier krijgt.

 

Kosten zonnepanelen

 

Veel mensen schrikken even als ze de kosten van de zonnepanelen zien. Waar je echter rekening mee moet houden is dat het maar een eenmalige uitgave is. Op langer termijn zullen de zonnepanelen juist meer geld gaan opbrengen, doordat je minder hoge energiekosten hebt. De kosten van zonnepanelen hangen tevens ook samen met je energieverbruik. Als je helemaal niet zoveel verbruikt, omdat je bijvoorbeeld maar met zijn tweeën bent, kun je vaak al af met enkele zonnepanelen. Gemiddeld betalen mensen ongeveer €3.000,- voor de zonnepanelen en installatiekosten.

 

Zelf installeren of laten doen

 

Zonnepanelen kunnen bijna op elk type dak geplaatst worden. Je kan ze natuurlijk ook zelf plaatsen. Daarbij is het wel belangrijk om na te gaan wat de ideale stand is om de zonnepanelen op te installeren en hoe je de zonnepanelen kan aansluiten op het elektra-netwerk. Als je net als ik twee linkerhanden hebt, kan je het installeren van de zonnepanelen misschien beter overlaten aan een professional.

Vergelijkingssites: gekleurd of transparant?

Vergelijkingssites schieten als paddenstoelen uit de grond. Je hebt vergelijkingssites voor energieleveranciers, verzekeraars, internet- en tv providers en zelfs hypotheken en leningen.

Vaak zijn alle grote namen aangesloten bij de vergelijkingssite die je bezoekt en zodoende ga je er vanuit dat de vergelijkingssite betrouwbaar is. Maar zijn de vergelijkingssites wel zo onafhankelijk als ze beweren? Hoe gekleurd is de informatie die je te zien krijgt in de resultaten?

Vergelijkingssites niet transparant

Niet alle vergelijkingssites blijken even autonoom te werk te gaan. Een aantal websites maakt achter de schermen commissiedeals met een aantal aanbieders. De aanbieder die (het meest) betaalt, wordt in dat geval het meest prominent neergezet op de website, waar niet betalende aanbieders vaak nauwelijks in de resultaten naar voren komen.

Verdienmodel vergelijkingssites

De meeste vergelijkingssites bestaan van de commissie die zij ontvangen per overstappende klant. Dit hoeft in eerste instantie nog niet van invloed te zijn op de resultaten die een vergelijker weergeeft, maar echt onafhankelijk is het natuurlijk niet. Onlangs is echter naar buiten gekomen dat populaire sites zoals Independer, onderdeel van zorgverzekeraar Achmea, helemaal niet zo onafhankelijk zijn. Zo kan het bijvoorbeeld ook zijn dat een vergelijkingssite aanbieders waar hij goed aan verdiend, beter weergeeft dan de aanbieders die voor niet zo veel overstappers zorgen. Independer heeft toegegeven wel schuldig te zijn aan een gekleurd top drie, maar dat de rest van de resultaten wel degelijk transparant zijn.

Vergelijk vergelijkingssites

Kortom, het is een wijs besluit om alvorens je een contract bij een provider, verzekeraar of leverancier afsluit eerst de verschillende opties na te gaan middels een vergelijkingssite. Vergeet daarna echter niet om de resultaten van de vergelijkingssite weer te vergelijken met andere vergelijkingssites voor een zo bewust mogelijke keuze te kunnen maken.

Klussen om energie te besparen

Het wordt weer kouder en donkerder. De energiemeters draaien snelle rondjes om de vraag naar warmte en licht te kunnen bijbenen. Fijn natuurlijk dat dit allemaal voor de broodnodige verwarming en verlichting zorgt, maar tegelijkertijd draagt het allemaal wel bij tot een hogere rekening voor je energie. Met behulp van energie aanbiedingen op EasySwitch kun je er iets aan doen om de kosten binnen de perken te houden.

Ga eens klussen!

In de meeste gevallen kun je inderdaad zelf zorgen voor meer warmte in huis, zónder dat de gasmeter moet overwerken. In veel gevallen ontsnapt er (veel) ongebruikte warmte via kieren en naden zomaar naar buiten. Dat is natuurlijk jammer voor zowel de binnentemperatuur als voor de energie die steeds maar gebruikt moet worden. Met een paar simpele maatregelen kun je veel veer van die warmte houden waar deze hoort: binnen!

Investeer in tochtstrips en bespaar

Lucht is altijd in beweging, dus ook binnenshuis. Warme lucht stijgt op en kan via kieren en naden ontsnappen. Die lucht moet worden aangevuld en dus wordt er van onderaf lucht aangezogen. Die lucht is kouder en dat veroorzaakt een koude trek in je woning. Dat voelt niet prettig aan en vaak wordt de thermostaat een graadje hoger gezet. Het levert vaak niet op wat je bedoeling was, nu wordt er namelijk nog sneller koude lucht aangevoerd. Zorg ervoor dat de warme lucht niet kan ontsnappen. Dat doe je bijvoorbeeld door het aanbrengen van tochtstrips. Behalve dat het een energiebesparende maatregel is scheelt het ook bij het klapperen van de deuren.

Meer maatregelen om te besparen

Op het gebied van isolatie kun je heel wat aanpakken in huis. Hierdoor blijft de kostbare warmte binnen. Denk aan het isoleren van het dak met isolatieplaten, of het aanbrengen van vloerisolatie. Je kunt ook een lekker warm vloerkleed overwegen, waardoor koude lucht vanuit de kruipruimte niet zo gemakkelijk naar binnen stroomt.

Bespaar op je energierekening

Als je in huis zoveel mogelijk hebt geklust om de warmte binnen te houden dan kun je vaak nog veel meer besparen op je energierekening. En dat zelfs met een stuk minder gedoe dan klussen. Dit doe je door over te stappen op een goedkopere energieleverancier. Vergelijk energieleveranciers op EasySwitch.nl en je ziet direct welke aanbieders voor jouw situatie voordeliger zijn. Want teveel betalen wil niemand!

Met LED verlichting het milieu verbeteren

De ontbossing een halt toeroepen!

Klimaatverdrag heeft als doelstelling om door bebossing en behoud van bos een bijdrage te leveren aan de vermindering van het versterkte broeikaseffect.
Er zijn ook diverse goede doelen actie is zich fanatiek inzetten zoals A call 2 action is in 1990 opgericht door de Samenwerkende elektriciteitsproductiebedrijven (NV Sep), maar sinds 2010 een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk.

De rol van het bos

De gemiddelde temperatuur op aarde is de laatste 100 jaar met 0,6 °C toegenomen, waarvan het grootste deel in de afgelopen 30 jaar. De stijging van de temperatuur wordt vooral toegeschreven aan een toename in de atmosfeer van de belangrijkste broeikasgassen: kooldioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O). Het belangrijkste broeikasgas is CO2 dat voor meer dan 65% een aandeel heeft in het versterkte broeikaseffect. CO2 komt vooral vrij bij het verbranden van fossiele brandstoffen, cement-productie en ontbossing.
Een grote hoeveelheid koolstof ofwel C (geschat 125 gigaton) wordt jaarlijks uitgewisseld tussen vegetatie, bodem en atmosfeer. Bossen zijn met een aandeel van 80% hierin verreweg het belangrijkst. Het evenwicht tussen afgifte en opname is inmiddels verstoord en zo heeft ontbossing tot nu toe voor zo’n 20-25% aan het versterkte broeikaseffect bijgedragen.

Behoud van bos met ledverlichting

Jaarlijks verdwijnt bijna 15 miljoen hectare bos, waarvan het merendeel in de tropen. In volwassen bossen kunnen grote hoeveelheden koolstof zijn opgeslagen. Dit kan oplopen tot 1000 ton koolstof per hectare.
Na de boskap of brand kunnen deze hoeveelheden in één keer weer vrijkomen in de atmosfeer. Het zou vele decennia duren om de oorspronkelijk opgeslagen hoeveelheden weer terug te vangen uit de atmosfeer.
Behoud van bossen is daarom een buitengewoon effectief instrument om het versterkte broeikaseffect terug te dringen. De meeste bomen worden gekapt voor het maken van energie. Het gebruik van energie is in welvarende landen enorm en stijgt elk jaar steeds verder. Gelukkig zijn er al een aantal acties ondernomen door de overheid. Zo word het gebruik van een duurzame oplossing als led verlichting. met goede ledlampen is ook aan te raden. Het gebruik van energie zuinig Led verlichting kan veel besparen op het gebruik van energie. Als je alle lampen vervangt door LED verlichting bespaar je tot wel 80% energie. Je kunt je vast wel voorstellen als iedereen in Nederland dit doet voor een effect kan hebben,

5 goedkope manieren om warm te krijgen

De winterperiode breekt weer aan en de kachels zullen weer volop branden. Energie rekeningen zijn altijd het hoogste in de periode van november tot februari. Niet iedereen zit te wachten op een flinke energie rekening. Buiten de hoge rekening is het ook niet goed voor het milieu om zoveel energie te stoken. Vaak is het ook niet echt nodig om de kachel volop aan te zetten. Gelukkig zijn er al een aantal uitvindingen gemaakt om ons bewuster met energie om te laten gaan. Bijvoorbeeld Toner met deze apparaat kun je van alles regelen. Je zet je kachel aan wanneer je weg gaat en als je het vergeet kun je het alsnog via de app uit zetten. Je ziet ook precies hoeveel je verbruikt per dag. Er zijn ook een hoop andere manieren om warm te krijgen in de winter zonder dat je er een verwarming extra hoog hoeft te zetten.

Isoleer de ramen

Wanneer je geen dubbel glas heb in huis word het al koud wanneer er een hoop wind staat. Probeer daarom goed je ramen te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld op een goedkope manier met Thermische film voor je ramen plekken.

Kleed je aan met meerdere lagen

Probeer meerdere lagen kleding over elkaar te dragen. Doe altijd eerst kledingstuk aan die geen lucht doorlaat zoals natuurlijk materiaal en daarover pas een wollen trui. Je kunt bijvoorbeeld een hemd aan doen (word weinig gebruikt door jongeren) die zit namelijk strak om je lichaam heen en houd goed je lichaamswarmte vast.

Eten

Misschien wel het meest makkelijk manier van jezelf warm houden is te zorgen dat je kachel van je lichaam blijft branden. Wanneer je eet voorzie je lichaam namelijk ook van energie waardoor het ook je lichaam op temperatuur blijft. Zeker als het eten ook warm is. Het eten van soep of drinken van thee is een goede hulpmiddel. Zorg er ook voor dat je de juiste vetten binnen krijgt. De verzadigde vetten zorgen ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft.

Houd je handen en voeten warm.

Zorg dat het uiteinde van je lichaam warm blijft. Wanneer je koude voeten of handen hebt voelt je rest van je lichaam ook koud aan. Zorg voor wollen sokken. Heb je al een tijdje je sokken aan of kom je net van het sporten af zorg altijd dat je sokken weer droog zijn.

Milieu vriendelijke verwarming

Er zijn tegenwoordig vele andere manieren om op een goedkope en milieu vriendelijke manier energie te krijgen voor je verwarming. Bij sommige alternatief krijg je zelfs nog een subsidie van de overheid om je extra te stimuleren om deze keuze te maken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan zonnepaneel, kleine windmolen en een pelletkachel.

De 5 beste energieleveranciers

Wat de beste energieleverancier is, is voor iedereen verschillend. Wanneer u zich oriënteert op een nieuwe energieleverancier is het belangrijk om voor uzelf te bepalen wat u belangrijk vindt. Vindt u bijvoorbeeld duurzaamheid belangrijk maar iemand anders vindt de looptijd van het contract misschien het belangrijkst. Dit zijn allemaal factoren waar u rekening mee dient te houden wanneer u kiest voor een energieleverancier.

Wanneer u op de prijs let, is de keus voor een energieleverancier natuurlijk snel gemaakt. U kiest gewoon de goedkoopste. Als andere zaken belangrijk voor u zijn, is het handig om deze eerst duidelijk op een rijtje te zetten. Bijvoorbeeld:

Looptijd van het contract
De duurzaamheid. Kiest liever voor groene of grijze stroom?
Vast en variabel tarief
Klantenservice/bereikbaarheid

Andere variabelen waar u rekening mee dient te houden bij het kiezen van de juiste energieleverancier zijn bijvoorbeeld het aantal personen in een huishouden, bouwjaar van het huis en de manier hoe men binnenshuis met energie om gaat.

Het lezen van klantbeoordelingen van huidige gebruikers is ook een manier om te bepalen welke energieleverancier het beste bij u past. Op energievergelijker.nl vindt u daarom bij iedere energieleverancier ruimte voor ervaringen.

Wij hebben de beste 5 energieleveranciers op een rijtje gezet op basis van waarderingen van consumenten. Dit een onafhankelijke lijst die gebaseerd is op een gemiddeld huishoudens met drie personen. Het gezin verbruikt jaarlijks samen 3500 kilowattuur stroom en 1800 kuub gas.

Nuon – bij Nuon is alles eenvoudig en overzichtelijk. Deze factoren ervaart de consument als zeer positief. De tarieven zijn niet de allergoedkoopste maar wel constant en niet te hoog. Nieuwe aanbiedingen en tarieven zijn makkelijk bij te houden op de Oxxio App.
Greenchoice – is een van de grootste aanbieders op het gebied van groene stroom. De energie van Greenchoice wordt behaald uit zon, wind en water en biomassa waarmee ze streven naar een 100% groen Nederland.
Nuon (groen) – Bij Nuon kunt u profiteren van groene stroom tegen een laag tarief. U draagt tevens u steentje bij aan een betere wereld.
Eneco – een van de grootste energieaanbieders van het land met een scherp tarief. Klantenservice staat nog altijd hoog in het vaandel bij de Eneco.
ENGIE – levert voordelige groene stroom. Bij ENGIE kunt u zowel een variabel als vast tarief afnemen.

Geld besparen op energiekosten

led fotoElk huishouden in Nederland verbruikt energie, we kunnen daarom ook wel stellen dat energie tot een van de primaire levensmiddelen van de huidige generatie mensen behoort. Het is in de meeste gevallen niet meer dan vanzelfsprekend dat een woning een goede energievoorziening bevat en steeds meer mensen geven zelfs de voorkeur aan duurzame energie. Juist omdat vrijwel elk huishouden tegenwoordig nog steeds energie afneemt bij een energieleverancier, neemt het aantal aanbieders nog steeds in rap tempo toe. In Nederland kennen we ondertussen honderden verschillende energieleveranciers, waardoor u als consument door de bomen het bos waarschijnlijk niet meer ziet.

Energieleveranciers vergelijken

Het is een feit dat de meeste Nederlanders teveel geld betalen voor hun energie. De voornaamste reden hiervoor is dat de meeste consumenten de verschillende aanbieders niet meer vergelijken als ze hun energieaansluiting eenmaal bij een leverancier hebben lopen. Ook als u op dit moment bijzonder tevreden bent met uw energieleverancier, is het absoluut verstandig om regelmatig te kijken of andere aanbieders niet net wat voordeliger zijn. De energieprijzen wisselen constant, daarom kan het zomaar gebeuren dat een andere energieleverancier enkele weken later alweer een heel stuk goedkoper is. De meeste mensen wachten met opstappen totdat een van de energieleveranciers een leuke aanbieding heeft. Tegenwoordig krijgt u bij een nieuwe aansluiting of het overstappen naar een nieuwe energieleverancier een cadeau zoals een gratis tablet computer.

Zonne-energie

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om een gedeelte van de energie zelf op te gaan wekken. Het plaatsen van zonnepanelen op woningen is in de laatste jaren enorm populair geworden in Nederland. Het grote voordeel is dat u voorgoed geld kunt besparen op de maandelijkse energierekening, Natuurlijk heeft het opwekken van duurzame energie ook wel wat nadelen, het grootste nadeel is dat u meestal in één keer een grote investering moet doen. De aanschaf van zonnepanelen is niet goedkoop, maar u kunt ook gebruikmaken van allerlei regelingen van de overheid. Daarnaast ontvangt u door het opwekken van uw eigen energie ook veel belastingvoordelen.

Led verlichting

Wil je niet investeren in dure zonnepanelen, maar wel geld besparen op energiekosten? Bespaar met zuinig led verlichting. In de meeste gevallen kan je woonverlichting één op één vervangen voor led zonder aanpassingen aan de fitting te doen. Ledlampen zijn bijna vijf keer zo zuinig als de gloeilamp. De investeringskosten liggen iets hoger, maar de koste wegen niet op tegen de baten.

Elektrische apparaten efficiënt aansluiten

Vandaag de dag zijn er in vrijwel alle huizen in Nederland tal van elektrische apparaten te vinden. Deze apparaten verbruiken allemaal stroom. Stroom kost geld en daarom wil je het gebruik van deze apparaten waarschijnlijk tot een minimum beperken. Sommige elektrische apparaten zijn echter bijna altijd in gebruik en kunnen dan ook niet uitgeschakeld worden. Door te kiezen voor een efficiënte aansluting van de apparaten kun je toch het nodige besparen.

Timer inschakelen
Sommige elektrische apparaten zijn tegenwoordig standaar uitgerust met een timer, waardoor het apparaat automatisch uitschakelt wanneer deze niet gebruikt wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de televisies van tegenwoordig. Indien er gedurende een bepaalde periode geen activiteit wordt waargenomen (zappen), schakelt het toestel automatisch uit. Dit voorkomt dat er onnodig stroom verbruikt wordt wanneer je toch niet naar de tv kijkt.

Tijdschakelaar aanschaffen
Ook wanneer elektrische apparaten stand-by staan, verbruiken ze energie. Door deze apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt, bespaar je dus op de energiekosten. Het is echter goed denkbaar dat je er lang niet altijd aan denkt om deze apparaten uit te zetten. In dat geval kun je een tijdschakelaar kopen. Deze schakelaar kun je zelf instellen op een bepaalde tijd. Wanneer dit tijdstip bereikt is, schakelt het apparaat automatisch uit en verbruikt het dus geen stroom meer.

Efficiënte aansluiting
Er is ook energie te besparen door de apparaten op een efficiënte manier aan te sluiten. Waarschijnlijk weet je zelf niet hoe je dit precies moet doen. In dat geval kun je een elektricien inschakelen om je voor te laten lichten. Hij kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn voor wat betreft het efficiënt aansluiten van elektrische apparaten. Indien je wel wat ziet in zijn verhaal, kan hij er in jouw woning ook voor zorgen dat de verschillende elektrische apparaten binnen de kortste keren efficiënt worden aangesloten. Hierdoor bespaar je maandelijks toch weer het nodige op je energierekening.