Tips om energie te besparen

Energie besparen

Jaarlijks verbruiken we in Nederland steeds meer energie. Het CBS heeft in 2010 het laatst gemeten dat we 3 300 kWh energie per huishouden verbruiken. Energie hebben we uiteraard allemaal nodig, maar een beetje besparen kan voor de natuur en voor je portemonnee zeker geen kwaad. In dit artikel wat handige tips over hoe je onder andere energie kunt besparen in huis.

Stand-by killer
Omdat er zoveel producten stroom nodig hebben, zullen er in een huishouden vaak ook wel meer dan één extra stekkerdoos te vinden zijn om alles te kunnen aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan de studeerkamer: computer, printer, geluidsinstallatie, modem, etc. Deze moeten allemaal ingeplugd zijn. Ook als de apparaten niet gebruikt worden, verbruiken ze nog steeds stroom. Er zijn stekkerdozen met een uitknop, maar dan nog wordt er niet altijd aan gedacht om deze uit te kikken na het gebruik. Een goede tip is daarom op een stand-by killer te kopen. Als een computer of tv op stand-by staat, merkt het apparaat dit op en zet hem na 5 tot 10 minuten helemaal uit.

Spaarlampen
spaarlamp gloeilampSinds september 2012 mogen er geen gloeilampen meer in de handel worden gebracht. Ondanks dat deze lampjes een stuk goedkoper zijn dan de energievriendelijke spaarlampen, bespaar je er uiteindelijk niks mee. Ze verbruiken meer energie en gaan veel minder lang mee dan een spaarlamp. Een gloeilamp verbruikt namelijk wel 5 keer zoveel stroom als een spaarlamp. Toch hebben veel huishoudens nog een hoop gloeilampen in huis hangen, of nog snel een lading ingeslagen omdat ze wisten dat ze niet meer verkocht zouden worden. Als tip; probeer toch zoveel mogelijk gloeilampen te vervangen voor een spaarlamp!

Kleine dingetjes
Uiteindelijk zijn het ook de kleine dingetjes die voor besparing zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een thermoskan om je koffie of thee warm te houden in plaats van het warmhoudplaatje, of probeer een was uit te stellen tot de trommel helemaal vol zit en ontdooi om de zoveel tijd je vriezer. Als je dit soort dingen stap voor stap oppakt zal het uiteindelijk normaal worden en zul je op den duur merken dat je zeker wel bespaart op je energie.

Overige energie
Er worden steeds meer manieren gezocht om ook buitenshuis energie te besparen. Zo zijn ze nu bezig met een trein die werkt door middel van een grote magneet. Deze magneet wordt opgeladen door windmolens en andere door groene stroom opgewekte energie. Dat is nog eens zuinig!

Magneettrein

Comments are closed.

Post Navigation