Energie besparen? Heel eenvoudig!

Meestal wordt er gedacht dat energie besparen veel tijd kost, veel gedoe is en dat je er eerder ‘ last’ dan gemak van hebt. Het tegendeel is waar: met deze tips is energie besparen heel eenvoudig!

Het betekent wel ‘een knop om’ in je hoofd. Het kost even tijd om je nieuwe gewoontes aan te leren maar na een paar weken ben je eraan gewend en zie je steeds meer voordelen en uitdagingen.

Bespaar op energie door machines alleen maar ‘ vol’ te laten werken, te beginnen bij de wasmachine. Lukt dat je niet? Zoek dan uit wat een kort programma is. Over het algemeen zijn je kleren niet echt vuil maar ruiken ze niet meer fris. Een kort wasje met aangepaste dosering (!) is dan voldoende. Een 60 graden-was is alleen met beddengoed, keukenlinnen en handdoeken noodzakelijk. En heb je nacht- en dagstroom? Probeer dan zoveel mogelijk tijdens het nachttarief te wassen – schaf een timer aan als die niet op je wasmachine zit.

De was droogt nog altijd het fijnste gewoon aan de waslijn en rulle handdoeken nemen het meeste vocht op. Was ophangen tijdrovend en een gedoe? Helemaal vergeten als je ‘s avonds je neus in die frisgewassen spullen steekt! Het scheelt weer een trommel vol in de droger en wist je dat een beetje extra bewegen alleen maar goed voor je is?

Kook je elektrisch, draai 5-10 minuten voordat de kooktijd voorbij is, de warmtebron uit. De restwarmte is voldoende om het eten te laten garen. Ben je een thee-leut? Koop een hippe thermosfles en vul de thermosfles met gekookt water. Zo heb je thee voor het grijpen en bespaar je heel eenvoudig energie.

Vaak gebruiken we de douche om te genieten en spoelen we veel liters relatief ongebruikt water door het putje. Ga de uitdaging aan en probeer in vijf minuten te douchen…of vier. Beperk het haren wassen tot tweemaal per week. Heerlijk spoelen in plaats van zeep is een verademing voor je haar!

We zitten teveel – energie besparen levert ook een gezonder lichaam op: de was ophangen levert je zomaar een paar stretch oefeningen op. Als je de afwas met de hand doet, verbruik je meer energie dan als je het alleen maar in de vaatwasser zet en de vergeten boodschappen lopend of met de fiets halen geeft jouw lijf meer energie terwijl je minder uitgeeft aan energie….nou?!

Comments are closed.

Post Navigation